Horgászkaladok
Cikkek
 
Hasznos oldalak
 
Etetőanyagok
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Halételek
Halételek : Catch and... Filézz! 1.rész

Catch and... Filézz! 1.rész

Csákó Gábor  2006.05.11. 21:17

Mielőtt sokan a C&R-esek táborából nemtetszésüknek adnának hangot, elöljáróban közlöm, hogy írásomnak egyáltalában nem az a célja, hogy minél több halat vigyünk haza, és minél többet halmozzunk föl a fagyasztóba. Ellenben el kell ismerni, hogy a halak - és ne nyissunk most vitát azon, hogy a ragadozók, avagy a békéshalak gasztronómiai értéke a nagyobb-e - elkészítve ízletesek, finomak mindamellett, hogy egészségesek. Magyarországon ráadásul olyan kicsi az évi egy főre jutó halfogyasztás értéke, hogy azt szerintem mi, horgászok hozzuk fel erre az egyáltalán mérhető szintre.

Catch and... Filézz! 1.rész

Mielőtt sokan a C&R-esek táborából nemtetszésüknek adnának hangot, elöljáróban közlöm, hogy írásomnak egyáltalában nem az a célja, hogy minél több halat vigyünk haza, és minél többet halmozzunk föl a fagyasztóba. Ellenben el kell ismerni, hogy a halak - és ne nyissunk most vitát azon, hogy a ragadozók, avagy a békéshalak gasztronómiai értéke a nagyobb-e - elkészítve ízletesek, finomak mindamellett, hogy egészségesek. Magyarországon ráadásul olyan kicsi az évi egy főre jutó halfogyasztás értéke, hogy azt szerintem mi, horgászok hozzuk fel erre az egyáltalán mérhető szintre.

A hazavinni szándékozott halat minden esetben a lehető legkíméletesebb bánásmódban kell részesíteni. Ha a megtartani kívánt hal a horgászat tervezett befejezése előtt fél órával, 20 perccel akadt, akkor szerintem kíméletesebb rögtön megölni, semmint bilincsre fűzni, szákba tenni, fölkantározni.

A megölés után következhet a haltisztítás nem éppen "kellemes", és nem feltétlenül "szapora" momentuma. Fotóimon süllő tisztítása és filézése követhető nyomon, ez volt kéznél. Más halak esetében hasonlóan járunk el, bár a harcsát nyilván nem pikkelyezzük, a pontyot meg mondjuk általában nem nyúzzuk le.

Az erős pengéjű - itt kifejezetten hátrány és balesetveszély fő forrása a hajlékony, például filéző-penge - kést körülbelül hatvan fokos szögben tartva száliránnyal, azaz a pikkelyek növekedésével ellentétes irányban elkezdjük előre-hátra mozgatni, mintegy vakarva a süllőt. Nem kell meglepődni és föl kell készülni rá - aki jobb híján kénytelen garázsban pucolni halait -, hogy a pikkelyek mindenfelé hullanak majd. A halat alaposan lekapargatjuk mindkét oldalán, az úszók tövénél is, egyszóval tökéletesen pikkelymentes legyen az immár csak konyhai alapanyag. Ha evvel megvagyunk, lemossuk a halat, és újból és mindaddig elvégezzük ezt a pikkelytelenítő vakarászást - bár pikkely már rég nincsen egy darab sem a néhai süllőn -, amíg csak nem lesz fakószürke és nyálkátlan a hal bőre.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Makulátlanul tiszta és pikkelymentes hal

Ezután következik az úszók kiemelése a testből. Ha csak simán levágjuk őket, akkor a csontos részeik a húsban maradnak, és minek legyen felesleges, azaz mellőzhető plusz szálka a halban? Az úszók - farok alatti úszó, hátúszó és hasúszó - mellett a kés pengéjét majdnem a gerincig csúsztatjuk, és az úszók teljes hosszán elvezetjük a szerszámot. Eztán a farok felől megfogjuk a "sörényt", és óvatos ámde határozott mozdulattal ez kiemelhető, "tövestől". Így cselekszünk minden úszónál, kivéve a mellúszókat. Itt kicsit trükkösebben járunk el. A mellúszók fölött, ahol a hal kopoltyúlemezei kezdődnek, a kopoltyú vonalában a süllőnél egy hosszú kis tüske húzódik meg, ezt egész egyszerűen késheggyel föl kell feszíteni a hús alól, és aztán már körbe is vághatjuk a hal fejét mellúszóstól.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Így érdemes 'alávágni' a süllő 'nyakánál' található kis tüskének.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Ha ügyesek vagyunk, akkor a farok alatti úszót úgy távolítjuk el, hogy túlvágva a végbélnyíláson, a farok alatti úszóval kiemelhető maga a bélcsatorna is, egészen a gyomorig. Ez már csak azért is remek lépés, mert nem túl jó dolog akár szándékosan, akár véletlenül "belebarmolni" a süllőbélbe.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Az úszóktól és fejétől megfosztott halban így már csak az esetleges tej, ikra, az úszóhólyag és persze a vesék maradtak. Ha szükségünk van a tejre, ikrára, tegyük el, halászlébe nagyon jó.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A süllő úszóhólyagjának eltávolítása a legmacerásabb dolog szerintem. Ezt nem lehet jól sem leírni, sem fotókkal illusztrálni. Néhány pucolás után megtanulja az ember, de elsőre és másodjára, valószínűleg nem gyorsan és nem túl jó eredménnyel végződik majd körünk. Azért ilyen húzós dolog bolygatni a halhólyagot, mert a süllőnél az bele, azaz rá van nőve a hasüreg gerincoszlop felőli részére. Így a "trükk" a következő: a végbélnyílás vonalán túl bevágunk a már kimetszett farok alatti úszónál annyit, hogy a kés egy vonalba kerülhessen az úszóhólyag végének vonalával. Ekkor nagyon óvatosan az erős hártya alá vezetve a kést, megpróbáljuk minél inkább a gerinchez közel vezetve a pengét előre, a fej (amit persze már levágtunk) vonaláig felfeszíteni a hólyagot. Az első pár centi után ez mindig kilyukad, legyünk bármilyen óvatosak is. Legnehezebb dolgunk akkor van, amikor elértünk a halfejhez közeli részre - itt egyszerűen nem tudjuk tovább feszíteni a hólyagot, ezért ezt a kis részt már óvatosan le kell vágni a gerincről. Így nem marad semmi hártya a halban; csak a vesék, amiket akár körömmel is kikaparhatunk a gerinc mellől.

A süllő úszóhólyagjának kissé macerás eltávolításának főbb mozzanatai.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Végeztünk, a halat átmosva lehet leadni a konyhába, meginni egy sört az ebédig, vagy legjobb esetben mi magunk készítjük el valamelyik halételt, szánk íze szerint.

 
Horgászmódszerek
 
Mindenféle
 
Felszerelés
 
Horgásziskola
 
Vizek
 

Megjelent a Nintendo Switch 2 és a Mario Kart World! Ennek örömére megújítottam a Hungarian Super Mario Fan Club oldalt.    *****    Homlokzati hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    A PlayStation 3 átmeneti fiaskója után a PlayStation 4 ismét sikersztori volt. Ha kíváncsi vagy a történetére, katt ide!    *****    A Bakuten!! az egyik leginkább alulértékelt sportanime. Egyedi, mégis csodálatos alkotásról van szó. Itt olvashatsz róla    *****    A PlayStation 3-ra jelentõsen felborultak az erõviszonyok a konzolpiacon. Ha érdekel a PS3 története, akkor kattints ide    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran! Mese, mese, meskete - ha nem hiszed, nézz bele!    *****    Az Anya, ha mûvész - Beszélgetés Hernádi Judittal és lányával, Tarján Zsófival - 2025.05.08-án 18:00 -Corinthia Budapest    *****    ✨ Egy receptes gyûjtemény, ahol a lélek is helyet kapott – ismerd meg a „Megóvlak” címû írást!    *****    Hímes tojás, nyuszipár, téged vár a Mesetár! Kukkants be hozzánk!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168    *****    Nagyon ütõs volt a Nintendo Switch 2 Direct! Elemzést a látottakról pedig itt olvashatsz!    *****    Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG