Catch and... Filézz! 1.rész |
Csákó Gábor |
2006.05.11. 21:17 |
Mielőtt sokan a C&R-esek táborából nemtetszésüknek adnának hangot, elöljáróban közlöm, hogy írásomnak egyáltalában nem az a célja, hogy minél több halat vigyünk haza, és minél többet halmozzunk föl a fagyasztóba. Ellenben el kell ismerni, hogy a halak - és ne nyissunk most vitát azon, hogy a ragadozók, avagy a békéshalak gasztronómiai értéke a nagyobb-e - elkészítve ízletesek, finomak mindamellett, hogy egészségesek. Magyarországon ráadásul olyan kicsi az évi egy főre jutó halfogyasztás értéke, hogy azt szerintem mi, horgászok hozzuk fel erre az egyáltalán mérhető szintre.
|
Catch and... Filézz! 2.rész |
Csákó Gábor |
2006.05.11. 21:14 |
Nagyobb süllőnél - másfél kiló fölöttinél - megejthetjük a filézést is, bár ez relatíve sok halhús elvesztésével jár. (Ellenben megkímél bennünket az úszóhólyag macerás eltávolításától) Filézés alkalmazható akár kilós halon is abban az esetben, ha a halból például paprikást szeretnénk készíteni, mert így a csonton maradt húst kiválóan hasznosíthatjuk az alaplében.
|
Grillezett süllő fűszeres vajjal |
Tóth Ferenc |
2006.05.11. 21:13 |
A ragadozó halak szezonjában vagyunk, de most nem a horgászat, hanem az asztal oldaláról szeretném megközelíteni a kérdést. Nem csak a halak horogra csalásában, de az elkészítésében is legyünk változatosak. Így aztán vasárnapi asztal dísze lehet ez az egyszerűen elkészíthető halétel.
|
Lecsós dévérkeszeg |
Balogh Róbert |
2006.05.11. 21:12 |
A lecsós halat nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni. Én egy könnyen elkészíthető, laktatós változatot ismertetek. Lehet egy darab nagyobb halból vagy több kisebből készíteni. Mindenki a saját ízlése szerint, a nagyobb halat egyben hagyhatja vagy patkó alakú szeletekre vághatja.
|
Csukareceptek |
Benyhe János |
2006.05.11. 21:11 |
Az ünnepek alatt a szokásoknak megfelelően bizonyára sokan készítenek valamilyen halételt, remélhetőleg saját zsákmányból. Néhány csukarecept összegyűjtésével, és közzétételével szeretnék segítséget nyújtani a sikeres főzőcskézéshez.
|
Sült keszeg |
Balogh Róbert |
2006.05.11. 21:09 |
Talán nyugodtan kijelenthetjük, túlzások nélkül, hogy a sült keszeg, ilyen vagy olyan formában, nagyon sok ember kedvenc csemegéje. Az alábbiakban két sült keszeg receptet szeretnék közölni, két kedvencemet. Az egyik a fokhagymás-fűszeres keszeg, a másik pedig a rácson sült keszeg.
|
Tejfölös tepsis keszeg |
Balogh Róbert |
2006.05.11. 21:08 |
A keszegek szálkás húsuk ellenére nagyon népszerűek a halételek kedvelői számára, ami nem csoda, hiszen rendkívül jó ízűek. A rengeteg elkészítési módból egy könnyen elkészíthető, nem időigényes halételt szeretnék bemutatni, melynek alapanyag szükséglete bármikor megtalálható minden háztartásban.
|
Göngyölt garda és pácolt küsz |
Balogh Róbert |
2006.05.11. 21:07 |
Jól emlékszem még arra az időkre, amikor nálunk nem lehetett minden boltban hozzájutni a pácolt halhoz. Mennyire éheztük ezt a sokak által undorító, mások szerint pikáns halételt. Családunk szerencsés helyzetben volt, mert szlovák ismerőseink rendszeresen megleptek bennünket jónéhány üvegnyi csemegével. Akik nem jutottak hozzá, azok saját maguk készítették el. A saját készítésű mindig finomabb, hiszen benne az ember munkája, és türelmetlen várakozása, mikor érlelődik már össze a fejedelmi étel? Ehhez a munkához szeretnék ötletet adni. A két halétel elkészítése nagyon hasonló egymáshoz, ezért egy cikk keretében közlöm.
|
Süllőszeletek orly módra (Filet de sandre á l’Orly) |
Gazza (Sivák Fishing Team) |
2006.05.11. 21:01 |
Ajánlott anyaghányad, 4 személyre
0,60 kg süllőfilé
0,04 kg liszt
1 db citrom
4 adag párolt rizs
2 adag paradicsommártás
só
Orly tésztához
0,12 kg liszt
1 db tojás
0,15 l sör
0,03 l olaj
só
|
Süllő burgonyaérméken, gombaszósszal |
Balogh Róbert |
2006.05.11. 21:00 |
A süllő a hazai halak közül talán az egyik legízletesebb húsú halfaj. Az ünnepi asztal dísze és igazi csemege lehet az ilyenkor elmaradhatatlan pontyhalászlé mellett. A kísérletező kedvű, ínyenceket kedvelő, de könnyen elkészíthető halételeket előnyben részesítő háziasszonyoknak és családtagjaiknak ajánlom ezt a finom ételt.
|
|