Grillezett süllő fűszeres vajjal
Tóth Ferenc 2006.05.11. 21:13
A ragadozó halak szezonjában vagyunk, de most nem a horgászat, hanem az asztal oldaláról szeretném megközelíteni a kérdést. Nem csak a halak horogra csalásában, de az elkészítésében is legyünk változatosak. Így aztán vasárnapi asztal dísze lehet ez az egyszerűen elkészíthető halétel.
A ragadozó halak szezonjában vagyunk, de most nem a horgászat, hanem az asztal oldaláról szeretném megközelíteni a kérdést. Nem csak a halak horogra csalásában, de az elkészítésében is legyünk változatosak. Így aztán vasárnapi asztal dísze lehet ez az egyszerűen elkészíthető halétel.
Akár kezdhetném úgy a receptet, hogy menjünk és fogjunk egy szép süllőt, de megteszi az elmúlt héten lefagyasztott is. Sőt az sem ront az élvezeti értékén, ha jobb híján úgy vásároljuk a halat.
Nézzük mi is kell az elkészítéshez:
|
Bors, póréhagyma, vöröshagyma és só kerül a pácba |
Hozzávalók 2 személyre:
- 4 szelet süllő - őrölt bors, só - 1 kis fej vöröshagyma - 1 csokor petrezselyem - 4 evőkanál olaj - 2 evőkanál citromlé
a fűszeres vajhoz:
- ujjnyi póréhagyma - 10 dkg vaj - késhegynyi só - fehér bors - mustár - citromlé - pici fokhagyma |
|
A felszeletelt halat sózzuk,borsozzuk |
A halszeleteket sóval, borssal behintjük és egy lapos edénybe fektetjük. A megtisztított vöröshagymát és a póréhagyma felét vékony karikákra, a petrezselymet finomra vágjuk és mindkettő felét a hal tetejére tesszük. Az olajat a citromlével elkeverjük és ezt is a halra öntjük.
|
Az olajból, citromléből az apróra vágott petrezselyemből pácot készítünk és a lapos tálban levő süllőszeletekre öntjük |
Többször átforgatva, legalább 1 órán át így pácoljuk. Közben elkészítjük a fűszeres vajat.
|
A fűszervaj alapanyagai:póréhagyma, vöröshagyma, kevés fokhagyma,mustár,fehérbors és természetesen vaj |
Az alaposan megmosott pórét és a maradék vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, a vajjal habosra keverjük, petrezselyem-mel, sóval, fehér borssal, mustárral és citromlével ízesítjük.
|
Alufóliára halmozzuk az elkészített fűszervajat, hengeresre formázzuk és fagyasztóba tesszük |
Kiterített alufólialapra kanalazzuk, és henger alakúra formázva összegöngyöljük. Tálalásig mélyhűtőbe rakjuk.
A halat páclevéből kiemeljük, a nedvességet leitatjuk róla, és kevés olajjal megkenjük. Roston vagy grillsütőben, a visszamaradt páclével kenegetve, oldalanként kb. 6-8 perc alatt pirosra sütjük. Tálaláskor a forró halszeletekre egy-egy karika fűszeres vajat rakunk, ami ráolvad és pompás ízt ad a süllőnek. Köretnek saláta vagy burgonyapüré illik hozzá.
|
Az elkészült étel mellé kínáljunk száraz könnyű fehérbort |
Jó étvágyat!
|