Horgászkaladok
Cikkek
 
Hasznos oldalak
 
Etetőanyagok
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Halételek
Halételek : Göngyölt garda és pácolt küsz

Göngyölt garda és pácolt küsz

Balogh Róbert  2006.05.11. 21:07

Jól emlékszem még arra az időkre, amikor nálunk nem lehetett minden boltban hozzájutni a pácolt halhoz. Mennyire éheztük ezt a sokak által undorító, mások szerint pikáns halételt. Családunk szerencsés helyzetben volt, mert szlovák ismerőseink rendszeresen megleptek bennünket jónéhány üvegnyi csemegével. Akik nem jutottak hozzá, azok saját maguk készítették el. A saját készítésű mindig finomabb, hiszen benne az ember munkája, és türelmetlen várakozása, mikor érlelődik már össze a fejedelmi étel? Ehhez a munkához szeretnék ötletet adni. A két halétel elkészítése nagyon hasonló egymáshoz, ezért egy cikk keretében közlöm.

Göngyölt garda és pácolt küsz

Jól emlékszem még arra az időkre, amikor nálunk nem lehetett minden boltban hozzájutni a pácolt halhoz. Mennyire éheztük ezt a sokak által undorító, mások szerint pikáns halételt. Családunk szerencsés helyzetben volt, mert szlovák ismerőseink rendszeresen megleptek bennünket jónéhány üvegnyi csemegével. Akik nem jutottak hozzá, azok saját maguk készítették el. A saját készítésű mindig finomabb, hiszen benne az ember munkája, és türelmetlen várakozása, mikor érlelődik már össze a fejedelmi étel? Ehhez a munkához szeretnék ötletet adni. A két halétel elkészítése nagyon hasonló egymáshoz, ezért egy cikk keretében közlöm.

Göngyölt garda

Hozzávalók
4 db garda
két nagyobb fej hagyma

(a pácléhez):
1 liter víz
mustármag
szemes bors
só, cukor, ecet ízlés szerint

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A garda szeleteket éles késsel, gerincük mentén vágjuk ketté. Távolítsuk el a gerincet, majd egy szemöldök csipesszel, vagy bármely más fogóval fogjuk meg a kiálló bordákat és húzzuk ki. Ez a művelet könnyen kivitelezhető a puha gardahúsból. Az uszonyokkal is hasonlóképpen járjunk el. Így megszabadultunk a nagyobb szálkáktól.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A szálkátlanított szeleteket jól sózzuk be. A kisebb szálkákat a só felpuhítja. Fedjük le az előkészített halakat és hagyjuk néhány napig a hűtőszekrényben állni. A sóban érlelés után mossuk meg a szeleteket, és tegyük félre addig, amíg a páclevet elkészítjük.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Forraljunk fel egy edényben vizet. Adjunk hozzá ecetet, sót, kanálnyi cukrot, …

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… mustármagot …

Teljes mérethez klikkelj a képre!

… és szemes borsot. Kóstoljuk meg a levet, ha valamelyik összetevőt kevésnek érezzük, akkor pótoljuk hiányát ízlés szerint.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A páclevet forraljuk fel és aztán hűtsük vissza, amíg langyos nem lesz.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A hagymát vágjuk ketté egy vágódeszkán és karikázzuk fel. Sózzuk be és hagyjuk egy kevés ideig állni, amíg a páclé ki nem hűlt.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Terítsük ki a szeleteket és a hagyma félkarikákat halmozzuk rá.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Göngyöljük össze a szeleteket és rögzítsük őket. Én fogvájót használok. Ezzel elkészült a göngyölt garda. Hagyjuk érlelődni, távolítsuk el a fogvájókat és tartárral fogyasszuk.


Pácolt küsz

Hozzávalók
10-15 db küsz
két nagyobb fej hagyma

(a páclevet lásd a Göngyölt garda receptnél)

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Tisztítsuk meg a küszöket, és alaposan sózzuk be. Tegyük hűtőbe az így előkészített halakat néhány napra, vagy még jobb ha egy hétig van türelmünk érlelni. Érlelés közben forgassuk meg a halakat a sós lében, majd ami levet kienged a hal, azt mindig öntsük le.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

A folyamat végén vegyük ki a hűtőből a halakat, és öblítsük át hideg csapvízzel.
A páclé elkészítése következik, amely teljesen azonos az előbbi receptben leírtakkal. Vágjuk fel a hagymát félkarikákra és sózzuk be. Hagyjuk egy kis ideig állni.

Teljes mérethez klikkelj a képre!

Fordítsuk az oldalára a befőttes üveget és helyezzünk bele egy réteg halat. Aztán egy réteg sózott hagymát, és így folytassuk, amíg meg nem telik az üveg. Töltsük fel a visszahűtött páclével az üveget, gondosan légmentesítsük. Ezt úgy érhetjük el, hogy az üveg alját ütögetjük és így a halak és a hagyma közé szorult levegő buborékok a felszínre emelkednek. Zárjuk le a befőttes üveget és hagyjuk az ízeket összeérni. Tartárral kínáljuk.

 
Horgászmódszerek
 
Mindenféle
 
Felszerelés
 
Horgásziskola
 
Vizek
 

A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!