Halételek : Süllőszeletek orly módra (Filet de sandre á l’Orly) |
Süllőszeletek orly módra (Filet de sandre á l’Orly)
Gazza (Sivák Fishing Team) 2006.05.11. 21:01
Ajánlott anyaghányad, 4 személyre
0,60 kg süllőfilé
0,04 kg liszt
1 db citrom
4 adag párolt rizs
2 adag paradicsommártás
só
Orly tésztához
0,12 kg liszt
1 db tojás
0,15 l sör
0,03 l olaj
só
Süllőszeletek orly módra (Filet de sandre á l’Orly)
Ajánlott anyaghányad, 4 személyre 0,60 kg süllőfilé 0,04 kg liszt 1 db citrom 4 adag párolt rizs 2 adag paradicsommártás só
Orly tésztához 0,12 kg liszt 1 db tojás 0,15 l sör 0,03 l olaj só
A süllő előkészítése nem nehéz feladat. Ha filéket készítünk belőle még a pikkelyeitől sem kell megszabadítanunk, mivel utána úgyis lenyúzzuk. A bőr és a belek kivételével a többi részét nem kell kidobnunk, kiváló alaplé készíthető belőle. Ekkor figyelni kell, hogy a fejből távolítsuk el a szemeket és a kopoltyúlemezeket. Tehát a süllőt kifilézzük és lebőrözzük.
|
A kifilézett, lenyúzott és feldarabolt süllőfilé |
Használjunk nagyon éles kést, aminek vékony és viszonylag hajlékony a pengéje (filézőkés, sonkakés, csontozókés). 3-5 cm széles darabokra vágjuk, ezután jöhet a jó alapos sózás. Én a süllőt egy kis lime-mal (esetleg citrommal) be is szoktam dörzsölni. Majd a hűtő, ahol minimum 30 percet hagyjuk állni. Ez alatt elkészítjük az orly, másnevén a sörtésztánkat. A hagyományos alap recepttől eltérhetünk, én is most ezt teszem. Egy nagy tálban, habverővel gondosan összekeverve a tojássárgájához adjuk a sört, sót, olívaolajat és az átszitált lisztet. Én még pluszban adok hozzá finomra vágott snidlinget (metélőhagymát) és petrezselyemzöldet. A fehérjéből kemény habot verünk egy csipet sóval és a többi anyaghoz adjuk oly módon, hogy az ne törjön össze, mert akkor feleslegesen vittük bele a levegőt. Én úgy adom hozzá, hogy a hab negyed részét először simán, majd a maradékot pedig finom, de határozott mozdulatokkal „keverem alá”. Egy palacsintatészta sűrűségű masszát kell kapnunk.
|
Figyeljünk rá, hogy a tészta mindenhol egyenletesen fedje a szeleteket |
Az előkészített, besózott süllőszeleteket lisztbe forgatjuk, a felesleget lerázzuk. Ezután belemártjuk az orly tésztába, majd forró zsiradékba helyezzük és szép pirosra, ropogósra sütjük. A készre sütött szeleteket gondosan lecsepegtetjük, párolt rizzsel kínáljuk.
|
A felesleges olajt itassuk fel |
Akár már most nekiállhatnánk a lakomának, de hogy teljes legyen az ételünk, én még ajánlok mellé egy ízletes, friss, mediterrán jellegű paradicsommártást. Nagyon egyszerű az elkészítése. Nem kell hozzá más, mint hámozott paradicsom, extra szűz olívaolaj, só, frissen őrölt bors, friss zsálya, bazsalikom, leheletnyi vörösbor és egy turmixgép.
|
A turmixgép rejtelmei... |
Az anyagokat beletesszük a gépbe, elpürésítjük, majd egyet „rottyantunk” rajta a tűzhelyen és már kész is. Nagyon egészséges, nagyon friss és nem használtunk lisztet! Sok helyen a paradicsommártás még rántással készül...
Kész vagyunk az étellel, már csak fel kell tálalnunk. Ezt mindenkinek a fantáziájára bízom, én egy kerek tálra halmoztam az ételt, köré egy kevés paradicsommártást csurgattam. A rizst talapzatnak szántam, ezzel emelem ki a süllőszeleteket. Díszítésként szinte nem adok semmit, mivel ha jól és szépen dolgozunk, akkor az étel önmagát díszíti.
|
Jó étvágyat kívánok az ételhez! |
|