Ponty jóasszony módra
Polyák Csaba 2006.05.11. 20:58
Hozzávalók
Egy szép emlék, adott esetben az emlékből megmaradt 80 dkg pontyfilé
Egy jó asszony, aki mindent megbocsát, de legalábbis megfőz
2 fej vöröshagyma
20dkg gomba
1 csokor petrezselyem + 1 csokor virág kedvesünknek, amiért főz nekünk
10 dkg vaj
2dl száraz fehérbor (a maradékot természetesen el kell fogyasztanunk, mert különben kárba vész)
2 dl hal-alaplé
1,5 dl tejszín
őrölt fehér bors
só (mivel ez egy sós ízű „etetőanyag”)
Ponty jóasszony módra
Hozzávalók
Egy szép emlék, adott esetben az emlékből megmaradt 80 dkg pontyfilé Egy jó asszony, aki mindent megbocsát, de legalábbis megfőz 2 fej vöröshagyma 20dkg gomba 1 csokor petrezselyem + 1 csokor virág kedvesünknek, amiért főz nekünk 10 dkg vaj 2dl száraz fehérbor (a maradékot természetesen el kell fogyasztanunk, mert különben kárba vész) 2 dl hal-alaplé 1,5 dl tejszín őrölt fehér bors só (mivel ez egy sós ízű „etetőanyag”)
|
A hozzávalók, különös tekintettel a kép bal felső részén látható butéliára. |
|
A pontyfiléket megsózzuk és kivajazott tepsibe helyezzük. Ráöntjük a bort és a hal-alaplevet. Fedő alatt közepes lángon összepároljuk. |
|
Serpenyőben a maradék vajat felhevítjük, és megfonnyasztjuk benne a finomra vágott hagymát. Hozzáadjuk a szeletekre vágott gombát, sóval, borssal, finomra vágott petrezselyemmel ízesítjük |
|
Erős tűzön lepirítjuk. Felöntjük a hal párolólevével, majd liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük, és jól kiforraljuk. Kissé megsózzuk. |
|
Tálaláskor a tányéron elrendezett halszeleteket a gombamártással bevonjuk. Főtt, vajas burgonyával körítjük. Kiemelkedő minőségű száraz fehérborral együtt nagyon jó lesz a ponty, de egy jó siller bor is illik mellé. |
|